NOTA BELAJAR FOREX

( nota forex ini ditulis bila teringat sesuatu yang penting )
( sila tengok chart eu,gu letak indi AO,MA, fractals, sambil
membaca )

indi fractals

indi fractals,memberitahu kita puncak

yang tertinggi diantara lima batang candle
ini bermakna dikiri dan kanan puncak tu
ada dua candle yang lebih rendah,
ini memudahkan kita mengenal pasti
swing high dan swing low.

indi fractal berguna untuk mengenal pasti
dua puncak yang perlu dihubungkan
apabila hendak melukis trendline,
atau meletakkan channel.
==============================================
========

moving average ( setting,period=10,shift=0,simple, apply to
open )
( PENTING )

macam mana nak baca moving average

moving average ( MA ) boleh dijadikan panduan utk
memulakan trade.
MA mempunyai tafsiran yg berbeza utk setiap period yg
berbeza pada tf yg berbeza.

ada orang menjadikan MA pada period 50,100,200 sebagai
tp.
ada juga yg menjadikan titik bersilang MA10 dan MA25
sebagai
signal utk memulakan trade.

saya hanya menggunakan MA10 utk memulakan trade dan
juga
sebagai panduan utk mengesan trend semasa.

apabila candle berada di atas MA10,
itu menunjukkan permulaan UPTREND,
sebaliknya bila candle jatuh ke bawah MA10,
itu menunjukkan permulaan DOWNTREND.

boleh masuk buy bila candle merah closed di bawah MA10.signal dari MA10 guna tf h1 bila candle hijau closed di atas MA10. boleh masuk sell closed post bila muncul reversal candle seperti shooting star dan hammer .

sebaik-baiknya baca AO dari tf yg besar kepada tf yg kecil.untuk long term prediction daily > h4 > h1 > m30 > m15 -----utk short term prediction h1>m30 > m15 > m5 > >m1 ----utk scalping.============================================== ===== Awesome Oscillator ( takda setting. weekly > daily > h4 > h1 ---. . baca dari tf. ( AO ) dengan membaca AO kita dapat meramalkan trend dgn betul. klik terus guna ) ( PENTING ) bagaimana membaca awesome oscillator.

.

itu menunjukkan UPTREND. kawasan bar merah menandakan retracement candles apabila bar merah turun melepasi paras sifar. itu menandakan DOWNTREND. manakala kawasan bar hijau di bawah sifar menandakan retracement candle. semasa uptrend.contoh tf h1.h4. kawasan bar merah di bawah sifar. bermulanya downtrend. dan bila AO bar berada di bawah sifar. menandakan trending candles. kawasan bar hijau menunjukkan trending candles.d1 pada amnya bila AO bar berada di atas sifar. seterusnya bila bar hijau naik semula melepasi paras sifar. .

.H4 KALAU MERAH .bermulalah uptrend. peroses begini akan terus berulang. CARI PELUANG UTK SELL. ============================================== ======== macamana nak masuk post ( PENTING ) mula-mula tengok AO pada tf D1.

KALAU HIJAU . CARI PELUANG UTK BUY. tengok tf h1. .tunggu warna AO sama dengan warna pada tf D1 .H4 untuk open buy atau sell.

trendline dan channel ( PENTING ) top trendline dilukis untuk menghubungkan resistant terdahulu dgn resistant terkini bottom trendline dilukis untuk menghubungkan support terdahulu dgn support terkini top trendline dan botttom trendline biasanya dilukis selari dan membentuk channel. .

channel di lukis menggunakan Equidistant channel. yang ada logo E. line yg ada 3 dot utk ejas angle. berdasarkan puncak puncak yg telah lengkap. utk UPTREND. line yg ada 1 dot utk ejas lebar. utk downtrend ) kemudian ejas lebar berdasarkan trend yg baru lepas. sebaliknya dari atas ke bawah utk DOWNTREND. ( sambungkan puncak sebelumnya dgn puncak terkini) ( L sambung ke HL.price akan bergerak di dalam channel ini sehinggalah berlaku perubahan trend perubahan trend terjadi bila price bergerak keluar dari channel ini. utk uptrend ) ( H sambung ke LH. tarik channel dari bawah ke atas. cari kedudukan angle yg betul dahulu. ============================================== ======== .

channel H4: dilukis pada tf H4.takrifan TF channel. menghubungkan point point tertinggi mingguan. menghubungkan point point tertinggi bulanan. bagi nampak period separator biar senang nak nampak point point yang sesuai. channel D1 : dilukis pada tf D1. channel H1: dilukis pada tf H1. atau terendah mingguan. menghubungkan point point tertinggi harian. atau terendah bulanan. ============================================== ======== step by step chart analisis . atau terendah harian.

ini sangat memeningkan kepala.H4. bagi nampak period separator 3.1.awesome oscillator 4. masuk post ikut trend semasa. pastikan major trend dgn melihat tf H4.H1 5. buka chart dan ubah warna. ============================================== ==== single pair. masukkan indi fractals. candle bullish=hijau. kerana kita hanya fokas satu pair sahaja. lukis channel D1. candle bearish=merah 2.multiple post. kita terpaksa buat analisis utk semua pair itu. single post. 7. saya lebih suka trade single pair.multiple pair. D1 6. sekiranya kita trade banyak pair. . multiple post. pastikan trend semasa dgn melihat tf H1. moving average.

pastikan tf d1 dan h1 AO bar warna merah. dan biarkan floating sehingga h1 trend berakhir.m15 utk nampak lebih jelas pergerakan harga contoh 1 sell gu @ 16010 tp @ 16000. . di samping itu sekiranya ada mini retracement atau pull back. pakai tf m1.m5. ========================================= contoh single pair multiple post sell gu. kita buat satu post utama. kita enter post yang baru dengan tp yang kecil sahaja.dan lebih mudah utk membuat analisis. bila harga naik ke 16015 tambah sell.tp @ 16000 juga.

dah habis.begitulah seterusnya. . bila harga naik lagi ke 16025 tambah sell lagi.boh tp @ 16015 pulak. bila harga naik lagi ke 16020 tambah sell lagi. contoh kedua lebih kepada scalping. bila post yg atas dah closed boleh buka post baru dgn tp 10pip je.tp @ 16000 juga. tp @ 16005 pulak. contoh 2 sell gu @ 16010 tp @ 16000. tp @ 16010 pulak. bila harga naik lagi ke 16025 tambah sell lagi.bila harga naik lagi ke 16020 tambah sell lagi. bila mini retracement / pulback.tp @ 16000 juga. bila harga naik ke 16015 tambah sell. harga akan kembali gerak ikut trend / turun dan akan kena tp kat 16000.

di mana market mengambil masa yang lama utk melepasinya. di mana market mengambil masa yang lama utk melepasinya. atau gagal utk melepasinya. resistant ialah harga pada bahagian atas candles. . atau gagal utk melepasinya.support & resistant support ialah harga pada bahagian bawah candles.

bermakna sekiranya kita trade semasa uptrend kita perlu mencari support-support yang terdahulu utk dijadikan sebagai tp kita. RBS SBR atau support become rasistant. sebalikya sekiranya kita trade semasa downtrend. bermakna kita melihat support-support yang terdahulu utk dijadikan resistant yang terkini. perhatikan juga market akan selalu mencari support atau resistant yang terdalulu utk berehat.============================================== ======== SBR. ============================================== ======== price action . kita hendaklah mecari resistant-resistant yang terdahulu utk dijadikan tp kita.

retest biasanya bila nak jadi reversal. market akan sentiasa bergerak menuju level-level tertentu. biasanya ia akan berehat di aras-aras yg tertentu. sepadan dgn support / resistant yg terdahulu. test. lepastu turun semula utk retest level tersebut. market akan test suatu support level. biasanya setelah kali kedua juga gagal. perkara yang sama juga terjadi utk resistant level. kita perhatikan pergerakan harga. kemudian naik sedikit. market akan terus naik ke atas.walaupun tidak ada news. ============================================== ======== bulltrap/beartrap .

di mana harga tiba-tiba jatuh. . sebentar kemudian turun banyak. ============================================== ======== Gap gap biasanya terjadi bila market baru buka pada pagi isnin. di mana harga tiba-tiba naik. beartrap adalah price action. terjadinya gap ni kerana harga harga tutup pada pagi sabtu tidak sama dengan harga buka pada pagi isnin. ini menyebabkan siapa yang buat buystop menanggung rugi.bulltrap adalah price action. ini menyebabkan siapa yang buat sellstop menanggung rugi. bulltrap dan beartrap biasanya terjadi di hujung trend. sebentar kemudian naik tinggi.

selepas market forex ditutup pada pagi sabtu. wang masih mengalir dalam pasaran untuk membayar barang-barang yang dijual/beli. untuk membayar barang yang baru sampai dari USA. contohnya. urus niaga ekonomi yang lain masih berjalan seperti biasa. aktiviti ini akan mengubah nilai sebenar matawang yang mereka gunakan. bila terjadi gap. masih ada orang membeli US dollar. . ============================================== ======== pending order pending order maknanya kita nak supaya post kita tu aktivate pada harga yang tertentu. biasanya. market akan bergerak untuk menutup gap tersebut sebelum memulakan hala tuju yang baru.

============================================== ======== kenapa nak buat pending order ( PO ) .ada 4 jenis pending order buy limit = kita nak buy post kita aktivate apabila harga dah turun sikit dari harga semasa buy stop = kita nak buy post kita aktivate apabila harga dah naik sikit dari harga semasa sell limit = kita nak sell post kita aktivate apabila harga dah naik sikit dari harga semasa sell stop = kita nak sell post kita aktivate apabila harga dah turun sikit dari harga semasa perbezaan harga semasa dengan harga yang kita pendingkan itu sekurang-kurangnya 10pips.

bila nak open post masa ni akan selalu keluar requote error. trader membuat PO 5 minit sebelum high impak news. kerana apabila news sudah release market menjadi sangat aktive.8 ) dan kembali ke trend asal. ============================================== ======== hedging ( PENTING KALAU TAK BUBUH STOPLOSS ) . trader membuat PO apabila menjangkakan retracement akan sampai level fibo tertentu ( 50.0 .61.trader yang tidak berkesempatan utk menghadap pc biasanya membuat PO pada support atau resistant tertentu dgn jangkaan harga akan naik atau turun.

tiba-tiba price turun. ( sebaik sahaja anda sedar yg anda tersalah arah. buy post kita akan jadi floating -ve. pastikan trend dah habis dan sudah confirm reversal. ataupun kerana news. tutup post yang profit dulu. untuk mengatasi kerugian ini kita membuat satu sell post yang sama saiznya dengan buy post tadi. .apabila kita membuat buy post kita jangkakan price akan naik. terus buat hedging kalau tunggu akaun dah nazak baru nak hedging. sekiranya price terus turun kita semakin rugi. sekiranya price terus turun. sekiranya jangkaan kita meleset. keadaan seperti ini dinamakan hedging. post yang rugi akan berkurang -ve pipnya. sell post ini akan menghasilkan pip +ve untuk menampung kerugian yang dihasilkan oleh buy post. untuk nak tutup hedging.

20. ambil untuk setakat 10. bila dah profit. boleh juga setkan tp 5pip sahaja.4 atau 5pip terus closed manually. ============================================== ======= short trading short trading ialah open post utk jangka masa sederhana.30.memang susah nak selamat ) ============================================== ======== scalping scalping ialah open post utk masa yang singkat sahaja. awas! Ada broker yang menghadkan masa sekurangnya 2 minit sebelum closed post.40 dan 50 pip sahaja .

set tp dari 100 hingga 500 pip. kita perlukan free margin yang banyak untuk menampung kerugian sebelum mendapat keuntungan. berhari-hari atau sehingga seminggu atau lebih. ============================================== ====== money management ( mm ) maknanya kita hanya gunakan kurang dari 1% sahaja dari jumlah margin kita untuk open post.============================================== ====== swing trading swing trading ialah open post utk jangka masa yang lama. biasanya berjam-jam. berdasarkan 1pip=1usd atau 1pip=1uscent. .kita perlu ada margin sekurang-kurangnya 1000pips. untuk mengelakkan daripada margin call ( MC ) senang cerita.

utk nak bertahan lama sikit ============================================== ======== leverage leverage bermakna kita gunakan jumlah wang yg sedikit untuk melakukan urusniaga yang bernilai besar. leverage 1:100 bermakna kita menggunakan hanya 1usd untuk open buy/sell satu lot yang berharga usd100.000 dengan leverage 1:500 kita hanya gunakan usd200 sahaja untuk buy/sell 1lot eurusd yang berharga usd100. leverage 1:500 bermakna kita menggunakan hanya 1usd untuk open buy/sell satu lot yang berharga usd500. contoh pair eurusd. contoh. 1lot=100. harganya usd100.000unit. .000.

1lot=100.nilai 1pip=10usd.000unit. 1lot=10. 3) akaun cent. 2) akaun mini. ( lot size=volume pada mt4 ) ============================================== ======= stoploss. nilai 1pip=1usd.============================================== ======= jenis jenis akaun forex.000unit.000unit. trailing stop stoploss diguna utk menghadkan kerugian kita sekiranya market bergerak berlawanan dengan apa yang kita harapkan.ini mengekalkan jarak antara stoploss dgn harga tekini . 1lot=100. trailing stop akan mengubah stoploss kita mengikut arah market sekiranya +pip kita bertambah. nilai 1pip=10cents. 1) akaun standard.

kalau nilainya banyak sangat. di bahagian bawah. menandakan market akan turun hammer dan inverted hammer. menandakan market akan naik ============================================== ====== segitiga segitiga adalah chart pattern.untuk set SL. sekiranya segitiga terbentuk. di bahagian atas. ambik high atau low candle sebelumnya sebagai SL. yg juga merupakan tandatanda reversal shooting star dan hanging man. tengok tf h4. akan berlaku breakout ke atas atau ke bawah . bubuh saja 50pip. biasanya market akan bergerak dan membentuk segitiga. ============================================== ====== candlesticks ( cs ) pattern ada 4 cs pattern yang penting.

double bottom double top dan double bottom juga chart pattern sekiranya terjadi double top.di hujung segitiga tersebut. market akan naik ============================================== ====== . ============================================== ===== double top. sekiranya terbentuk hns biasanya akan berlaku breakout ke bawah. market akan turun sekiranya terjadi double bottom. ============================================== ===== head n shoulder hns adalah chart pattern.

trending wave akan membentuk HH. retracement wave pula akan membentuk LH ============================================== ==== .higher high (HH). retracement wave pula akan membentuk HL semasa downtrend. lower low (LL) market akan bergerak seperti ombak. ada puncak dan lurah semasa uptrend. higher low (HL). trending wave akan membentuk LL. lower high (LH).

fibo retracement ( FR ) fibo retracement diguna utk mengukur retracement fibo dilukis dari swing low ke swing high semasa uptrend utk mengukur retracement menghala ke bawah. fibo dilukis dari swing high ke swing low semasa downtrend utk mengukur retracement menghala ke atas. retracement biasa berlaku sehingga level 50 atau 61.8 kemudian market akan bergerak kembali ke trend asal. bermakna terjadi trend reversal. sekiranya retracement melebihi level 100. ============================================== == .

fibo expension ( FE ) fibo expension diguna untuk membuat projection bagi trending wave.FE di tarik dari atas ke bawah. dot ketiga pada retracement wave ( LH ) jadikan level 100 dan 161. .8 sebagai TP. dot tengah pada swing low. dot pertama pada swing high. semasa DOWN TREND.

sekiranya cerun pada chart mendongak ( H ke HH ) cerun pada indi pula menurun ( H ke LH ) boleh juga terjadi sebaliknya .============================================== ======== divergence ( tf H4 ) divergence merujuk kepada cerun yang berbeza.

. ============================================== ======== elliot wave theory elliot wave teori menyatakan harga akan bergerak ke atas dengan 5wave.iaitu. cerun pada chart menurun ( L ke LL ) cerun pada indi pula mendongak ( L ke HL ) ujudnya divergence menandakan trend akan berakhir dan berlaku revesal.

) elliot wave teori sangat rumit dan perlukan penelitian yang tajam untuk membuat kiraan. sesuai utk UT atau DT 12345. kena skip wave wave tertentu pulak.abc abc.abc .ABC sesuai utk sideway. ( semasa DT ) ( praktikalnya tidak terhad kepada 5wave.9wave. abcde.abc. ada beberapa set kiraan ew. tu yg jadi pening nak buat kiraan.kemudian turun pula dengan 3 wave. contohnya. kadang sampai 7wave.abc 12345. ABC ABCDE. kemudian naik pula dengan 3 wave.( semasa UT ) ataupun harga akan bergerak ke bawah dengan 5 wave.

... so i don't like to see wave 4 kiss wave 1 territory.ABC utk UT atau DT ada ew rules yang wajib dipatuhi.. Wave 2 cannot go beyond the beginning of wave 1 (so wave 2 never retraces more than 100% of wave 1). ============================================== ======== ..ABC.. EW must follow rules... Secara asasnya ada 3 rules yang penting untuk count Elliot Wave. 2.. 3.ABC. 1.. Wave 3 never the shortest wave...3 or 5... Wave 4 never enters the price territory of wave 1. but can be the longest among the wave 1.

scalping turbo scalping turbo sesuai diamalkan semasa market aktif iaitu semasa petang atau malam pastikan trend pada tf m15 jika down trend buat operasi sell sahaja lihat tf m1 utk enter contoh: .

64 sell ej lagi tp @ 141. . Sebarang salinan dan pengedaran semula TIDAK DIBENARKAN. selamat belajar. sekian.61 cukuplah untuk 5 post itu tunggu sampai hit tp nanti baru buat setup lain.65 sell ej lagi tp @ 141.63 sell ej lagi tp @ 141.62 sell ej lagi tp @ 141.sell ej @ 141. nota ini untuk kegunaan diri anda sendiri sahaja.70 tp @ 141. trima kasih. ============================== HAKCIPTA dimiliki oleh JORRO FX.