You are on page 1of 40

NOTA BELAJAR FOREX

( nota forex ini ditulis bila teringat sesuatu yang penting )
( sila tengok chart eu,gu letak indi AO,MA, fractals, sambil
membaca )

indi fractals

indi fractals,memberitahu kita puncak

yang tertinggi diantara lima batang candle
ini bermakna dikiri dan kanan puncak tu
ada dua candle yang lebih rendah,
ini memudahkan kita mengenal pasti
swing high dan swing low.

indi fractal berguna untuk mengenal pasti
dua puncak yang perlu dihubungkan
apabila hendak melukis trendline,
atau meletakkan channel.
==============================================
========

moving average ( setting,period=10,shift=0,simple, apply to
open )
( PENTING )

macam mana nak baca moving average

moving average ( MA ) boleh dijadikan panduan utk
memulakan trade.
MA mempunyai tafsiran yg berbeza utk setiap period yg
berbeza pada tf yg berbeza.

ada orang menjadikan MA pada period 50,100,200 sebagai
tp.
ada juga yg menjadikan titik bersilang MA10 dan MA25
sebagai
signal utk memulakan trade.

saya hanya menggunakan MA10 utk memulakan trade dan
juga
sebagai panduan utk mengesan trend semasa.

apabila candle berada di atas MA10,
itu menunjukkan permulaan UPTREND,
sebaliknya bila candle jatuh ke bawah MA10,
itu menunjukkan permulaan DOWNTREND.

boleh masuk sell closed post bila muncul reversal candle seperti shooting star dan hammer .signal dari MA10 guna tf h1 bila candle hijau closed di atas MA10. boleh masuk buy bila candle merah closed di bawah MA10.

. ( AO ) dengan membaca AO kita dapat meramalkan trend dgn betul. baca dari tf. klik terus guna ) ( PENTING ) bagaimana membaca awesome oscillator. weekly > daily > h4 > h1 ---. sebaik-baiknya baca AO dari tf yg besar kepada tf yg kecil.============================================== ===== Awesome Oscillator ( takda setting.untuk long term prediction daily > h4 > h1 > m30 > m15 -----utk short term prediction h1>m30 > m15 > m5 > >m1 ----utk scalping.

.

kawasan bar merah menandakan retracement candles apabila bar merah turun melepasi paras sifar. kawasan bar hijau menunjukkan trending candles. seterusnya bila bar hijau naik semula melepasi paras sifar.contoh tf h1. kawasan bar merah di bawah sifar. itu menunjukkan UPTREND. . bermulanya downtrend. menandakan trending candles. dan bila AO bar berada di bawah sifar.d1 pada amnya bila AO bar berada di atas sifar. itu menandakan DOWNTREND. manakala kawasan bar hijau di bawah sifar menandakan retracement candle. semasa uptrend.h4.

CARI PELUANG UTK SELL. .bermulalah uptrend.H4 KALAU MERAH . peroses begini akan terus berulang. ============================================== ======== macamana nak masuk post ( PENTING ) mula-mula tengok AO pada tf D1.

KALAU HIJAU . tengok tf h1.tunggu warna AO sama dengan warna pada tf D1 .H4 untuk open buy atau sell. CARI PELUANG UTK BUY. .

trendline dan channel ( PENTING ) top trendline dilukis untuk menghubungkan resistant terdahulu dgn resistant terkini bottom trendline dilukis untuk menghubungkan support terdahulu dgn support terkini top trendline dan botttom trendline biasanya dilukis selari dan membentuk channel. .

sebaliknya dari atas ke bawah utk DOWNTREND. yang ada logo E. ============================================== ======== . ( sambungkan puncak sebelumnya dgn puncak terkini) ( L sambung ke HL. berdasarkan puncak puncak yg telah lengkap. utk uptrend ) ( H sambung ke LH. line yg ada 3 dot utk ejas angle. tarik channel dari bawah ke atas. utk downtrend ) kemudian ejas lebar berdasarkan trend yg baru lepas. channel di lukis menggunakan Equidistant channel. utk UPTREND. cari kedudukan angle yg betul dahulu. line yg ada 1 dot utk ejas lebar.price akan bergerak di dalam channel ini sehinggalah berlaku perubahan trend perubahan trend terjadi bila price bergerak keluar dari channel ini.

atau terendah harian. menghubungkan point point tertinggi mingguan. menghubungkan point point tertinggi bulanan.takrifan TF channel. atau terendah mingguan. menghubungkan point point tertinggi harian. ============================================== ======== step by step chart analisis . bagi nampak period separator biar senang nak nampak point point yang sesuai. channel H1: dilukis pada tf H1. channel H4: dilukis pada tf H4. channel D1 : dilukis pada tf D1. atau terendah bulanan.

. kita terpaksa buat analisis utk semua pair itu. ini sangat memeningkan kepala. saya lebih suka trade single pair. kerana kita hanya fokas satu pair sahaja. bagi nampak period separator 3. buka chart dan ubah warna.H1 5.multiple pair. sekiranya kita trade banyak pair. D1 6. pastikan trend semasa dgn melihat tf H1. multiple post.awesome oscillator 4. masuk post ikut trend semasa. lukis channel D1. single post. ============================================== ==== single pair. pastikan major trend dgn melihat tf H4. moving average. candle bearish=merah 2.1.H4.multiple post. 7. candle bullish=hijau. masukkan indi fractals.

bila harga naik ke 16015 tambah sell. kita enter post yang baru dengan tp yang kecil sahaja.pastikan tf d1 dan h1 AO bar warna merah. pakai tf m1. kita buat satu post utama. .tp @ 16000 juga.m15 utk nampak lebih jelas pergerakan harga contoh 1 sell gu @ 16010 tp @ 16000. di samping itu sekiranya ada mini retracement atau pull back.m5.dan lebih mudah utk membuat analisis. ========================================= contoh single pair multiple post sell gu. dan biarkan floating sehingga h1 trend berakhir.

dah habis. bila harga naik lagi ke 16020 tambah sell lagi. bila harga naik ke 16015 tambah sell. contoh 2 sell gu @ 16010 tp @ 16000.bila harga naik lagi ke 16020 tambah sell lagi. contoh kedua lebih kepada scalping.begitulah seterusnya. . tp @ 16010 pulak. bila harga naik lagi ke 16025 tambah sell lagi. harga akan kembali gerak ikut trend / turun dan akan kena tp kat 16000. bila mini retracement / pulback.tp @ 16000 juga.tp @ 16000 juga. bila harga naik lagi ke 16025 tambah sell lagi. bila post yg atas dah closed boleh buka post baru dgn tp 10pip je. tp @ 16005 pulak.boh tp @ 16015 pulak.

atau gagal utk melepasinya. resistant ialah harga pada bahagian atas candles. atau gagal utk melepasinya. di mana market mengambil masa yang lama utk melepasinya.support & resistant support ialah harga pada bahagian bawah candles. . di mana market mengambil masa yang lama utk melepasinya.

bermakna kita melihat support-support yang terdahulu utk dijadikan resistant yang terkini. kita hendaklah mecari resistant-resistant yang terdahulu utk dijadikan tp kita. ============================================== ======== price action . sebalikya sekiranya kita trade semasa downtrend. perhatikan juga market akan selalu mencari support atau resistant yang terdalulu utk berehat.============================================== ======== SBR. RBS SBR atau support become rasistant. bermakna sekiranya kita trade semasa uptrend kita perlu mencari support-support yang terdahulu utk dijadikan sebagai tp kita.

lepastu turun semula utk retest level tersebut. ============================================== ======== bulltrap/beartrap . market akan sentiasa bergerak menuju level-level tertentu. retest biasanya bila nak jadi reversal. sepadan dgn support / resistant yg terdahulu.walaupun tidak ada news. test. biasanya setelah kali kedua juga gagal. kemudian naik sedikit. market akan test suatu support level. market akan terus naik ke atas. perkara yang sama juga terjadi utk resistant level. biasanya ia akan berehat di aras-aras yg tertentu. kita perhatikan pergerakan harga.

sebentar kemudian naik tinggi. di mana harga tiba-tiba jatuh. ini menyebabkan siapa yang buat sellstop menanggung rugi. beartrap adalah price action. bulltrap dan beartrap biasanya terjadi di hujung trend.bulltrap adalah price action. terjadinya gap ni kerana harga harga tutup pada pagi sabtu tidak sama dengan harga buka pada pagi isnin. ini menyebabkan siapa yang buat buystop menanggung rugi. . ============================================== ======== Gap gap biasanya terjadi bila market baru buka pada pagi isnin. di mana harga tiba-tiba naik. sebentar kemudian turun banyak.

biasanya. market akan bergerak untuk menutup gap tersebut sebelum memulakan hala tuju yang baru. masih ada orang membeli US dollar. aktiviti ini akan mengubah nilai sebenar matawang yang mereka gunakan. urus niaga ekonomi yang lain masih berjalan seperti biasa. ============================================== ======== pending order pending order maknanya kita nak supaya post kita tu aktivate pada harga yang tertentu. bila terjadi gap. . untuk membayar barang yang baru sampai dari USA.selepas market forex ditutup pada pagi sabtu. contohnya. wang masih mengalir dalam pasaran untuk membayar barang-barang yang dijual/beli.

============================================== ======== kenapa nak buat pending order ( PO ) .ada 4 jenis pending order buy limit = kita nak buy post kita aktivate apabila harga dah turun sikit dari harga semasa buy stop = kita nak buy post kita aktivate apabila harga dah naik sikit dari harga semasa sell limit = kita nak sell post kita aktivate apabila harga dah naik sikit dari harga semasa sell stop = kita nak sell post kita aktivate apabila harga dah turun sikit dari harga semasa perbezaan harga semasa dengan harga yang kita pendingkan itu sekurang-kurangnya 10pips.

bila nak open post masa ni akan selalu keluar requote error.8 ) dan kembali ke trend asal.61. trader membuat PO 5 minit sebelum high impak news. ============================================== ======== hedging ( PENTING KALAU TAK BUBUH STOPLOSS ) . kerana apabila news sudah release market menjadi sangat aktive.0 .trader yang tidak berkesempatan utk menghadap pc biasanya membuat PO pada support atau resistant tertentu dgn jangkaan harga akan naik atau turun. trader membuat PO apabila menjangkakan retracement akan sampai level fibo tertentu ( 50.

( sebaik sahaja anda sedar yg anda tersalah arah. untuk nak tutup hedging. untuk mengatasi kerugian ini kita membuat satu sell post yang sama saiznya dengan buy post tadi. ataupun kerana news. sekiranya price terus turun. sekiranya jangkaan kita meleset.apabila kita membuat buy post kita jangkakan price akan naik. post yang rugi akan berkurang -ve pipnya. sekiranya price terus turun kita semakin rugi. tiba-tiba price turun. tutup post yang profit dulu. buy post kita akan jadi floating -ve. sell post ini akan menghasilkan pip +ve untuk menampung kerugian yang dihasilkan oleh buy post. keadaan seperti ini dinamakan hedging. terus buat hedging kalau tunggu akaun dah nazak baru nak hedging. . pastikan trend dah habis dan sudah confirm reversal.

ambil untuk setakat 10. bila dah profit. boleh juga setkan tp 5pip sahaja.memang susah nak selamat ) ============================================== ======== scalping scalping ialah open post utk masa yang singkat sahaja.30. awas! Ada broker yang menghadkan masa sekurangnya 2 minit sebelum closed post.40 dan 50 pip sahaja .20.4 atau 5pip terus closed manually. ============================================== ======= short trading short trading ialah open post utk jangka masa sederhana.

. kita perlukan free margin yang banyak untuk menampung kerugian sebelum mendapat keuntungan. ============================================== ====== money management ( mm ) maknanya kita hanya gunakan kurang dari 1% sahaja dari jumlah margin kita untuk open post. biasanya berjam-jam.kita perlu ada margin sekurang-kurangnya 1000pips. set tp dari 100 hingga 500 pip.============================================== ====== swing trading swing trading ialah open post utk jangka masa yang lama. untuk mengelakkan daripada margin call ( MC ) senang cerita. berhari-hari atau sehingga seminggu atau lebih. berdasarkan 1pip=1usd atau 1pip=1uscent.

000. 1lot=100. contoh pair eurusd.000unit. leverage 1:500 bermakna kita menggunakan hanya 1usd untuk open buy/sell satu lot yang berharga usd500.000 dengan leverage 1:500 kita hanya gunakan usd200 sahaja untuk buy/sell 1lot eurusd yang berharga usd100. contoh. leverage 1:100 bermakna kita menggunakan hanya 1usd untuk open buy/sell satu lot yang berharga usd100. harganya usd100.utk nak bertahan lama sikit ============================================== ======== leverage leverage bermakna kita gunakan jumlah wang yg sedikit untuk melakukan urusniaga yang bernilai besar. .

1lot=100.============================================== ======= jenis jenis akaun forex. trailing stop akan mengubah stoploss kita mengikut arah market sekiranya +pip kita bertambah.nilai 1pip=10usd.000unit. 1) akaun standard.000unit. 2) akaun mini. nilai 1pip=1usd. 1lot=100. 1lot=10. 3) akaun cent. nilai 1pip=10cents. ( lot size=volume pada mt4 ) ============================================== ======= stoploss. trailing stop stoploss diguna utk menghadkan kerugian kita sekiranya market bergerak berlawanan dengan apa yang kita harapkan.ini mengekalkan jarak antara stoploss dgn harga tekini .000unit.

yg juga merupakan tandatanda reversal shooting star dan hanging man.untuk set SL. di bahagian atas. biasanya market akan bergerak dan membentuk segitiga. ambik high atau low candle sebelumnya sebagai SL. ============================================== ====== candlesticks ( cs ) pattern ada 4 cs pattern yang penting. kalau nilainya banyak sangat. bubuh saja 50pip. akan berlaku breakout ke atas atau ke bawah . menandakan market akan naik ============================================== ====== segitiga segitiga adalah chart pattern. di bahagian bawah. menandakan market akan turun hammer dan inverted hammer. tengok tf h4. sekiranya segitiga terbentuk.

market akan naik ============================================== ====== .di hujung segitiga tersebut. sekiranya terbentuk hns biasanya akan berlaku breakout ke bawah. ============================================== ===== double top. market akan turun sekiranya terjadi double bottom. double bottom double top dan double bottom juga chart pattern sekiranya terjadi double top. ============================================== ===== head n shoulder hns adalah chart pattern.

trending wave akan membentuk HH.higher high (HH). trending wave akan membentuk LL. retracement wave pula akan membentuk HL semasa downtrend. retracement wave pula akan membentuk LH ============================================== ==== . ada puncak dan lurah semasa uptrend. higher low (HL). lower low (LL) market akan bergerak seperti ombak. lower high (LH).

============================================== == .8 kemudian market akan bergerak kembali ke trend asal. retracement biasa berlaku sehingga level 50 atau 61. bermakna terjadi trend reversal. sekiranya retracement melebihi level 100. fibo dilukis dari swing high ke swing low semasa downtrend utk mengukur retracement menghala ke atas.fibo retracement ( FR ) fibo retracement diguna utk mengukur retracement fibo dilukis dari swing low ke swing high semasa uptrend utk mengukur retracement menghala ke bawah.

dot tengah pada swing low. semasa DOWN TREND.8 sebagai TP.fibo expension ( FE ) fibo expension diguna untuk membuat projection bagi trending wave.FE di tarik dari atas ke bawah. dot pertama pada swing high. . dot ketiga pada retracement wave ( LH ) jadikan level 100 dan 161.

sekiranya cerun pada chart mendongak ( H ke HH ) cerun pada indi pula menurun ( H ke LH ) boleh juga terjadi sebaliknya .============================================== ======== divergence ( tf H4 ) divergence merujuk kepada cerun yang berbeza.

.iaitu. cerun pada chart menurun ( L ke LL ) cerun pada indi pula mendongak ( L ke HL ) ujudnya divergence menandakan trend akan berakhir dan berlaku revesal. ============================================== ======== elliot wave theory elliot wave teori menyatakan harga akan bergerak ke atas dengan 5wave.

ABC sesuai utk sideway.( semasa UT ) ataupun harga akan bergerak ke bawah dengan 5 wave. abcde.abc 12345. contohnya.abc abc. ada beberapa set kiraan ew.kemudian turun pula dengan 3 wave.9wave.abc . kena skip wave wave tertentu pulak.) elliot wave teori sangat rumit dan perlukan penelitian yang tajam untuk membuat kiraan. sesuai utk UT atau DT 12345. tu yg jadi pening nak buat kiraan. kemudian naik pula dengan 3 wave. ABC ABCDE. kadang sampai 7wave.abc. ( semasa DT ) ( praktikalnya tidak terhad kepada 5wave.

..ABC utk UT atau DT ada ew rules yang wajib dipatuhi.. Secara asasnya ada 3 rules yang penting untuk count Elliot Wave.. Wave 4 never enters the price territory of wave 1.. Wave 3 never the shortest wave.. ============================================== ======== . 1. so i don't like to see wave 4 kiss wave 1 territory.3 or 5. 2. 3.. but can be the longest among the wave 1.ABC. Wave 2 cannot go beyond the beginning of wave 1 (so wave 2 never retraces more than 100% of wave 1)..ABC..... EW must follow rules...

scalping turbo scalping turbo sesuai diamalkan semasa market aktif iaitu semasa petang atau malam pastikan trend pada tf m15 jika down trend buat operasi sell sahaja lihat tf m1 utk enter contoh: .

62 sell ej lagi tp @ 141.70 tp @ 141. .61 cukuplah untuk 5 post itu tunggu sampai hit tp nanti baru buat setup lain. Sebarang salinan dan pengedaran semula TIDAK DIBENARKAN. ============================== HAKCIPTA dimiliki oleh JORRO FX. sekian.65 sell ej lagi tp @ 141. selamat belajar.sell ej @ 141.64 sell ej lagi tp @ 141. trima kasih. nota ini untuk kegunaan diri anda sendiri sahaja.63 sell ej lagi tp @ 141.