You are on page 1of 40

NOTA BELAJAR FOREX

( nota forex ini ditulis bila teringat sesuatu yang penting )
( sila tengok chart eu,gu letak indi AO,MA, fractals, sambil
membaca )

indi fractals

indi fractals,memberitahu kita puncak

yang tertinggi diantara lima batang candle
ini bermakna dikiri dan kanan puncak tu
ada dua candle yang lebih rendah,
ini memudahkan kita mengenal pasti
swing high dan swing low.

indi fractal berguna untuk mengenal pasti
dua puncak yang perlu dihubungkan
apabila hendak melukis trendline,
atau meletakkan channel.
==============================================
========

moving average ( setting,period=10,shift=0,simple, apply to
open )
( PENTING )

macam mana nak baca moving average

moving average ( MA ) boleh dijadikan panduan utk
memulakan trade.
MA mempunyai tafsiran yg berbeza utk setiap period yg
berbeza pada tf yg berbeza.

ada orang menjadikan MA pada period 50,100,200 sebagai
tp.
ada juga yg menjadikan titik bersilang MA10 dan MA25
sebagai
signal utk memulakan trade.

saya hanya menggunakan MA10 utk memulakan trade dan
juga
sebagai panduan utk mengesan trend semasa.

apabila candle berada di atas MA10,
itu menunjukkan permulaan UPTREND,
sebaliknya bila candle jatuh ke bawah MA10,
itu menunjukkan permulaan DOWNTREND.

signal dari MA10 guna tf h1 bila candle hijau closed di atas MA10. boleh masuk buy bila candle merah closed di bawah MA10. boleh masuk sell closed post bila muncul reversal candle seperti shooting star dan hammer .

============================================== ===== Awesome Oscillator ( takda setting. sebaik-baiknya baca AO dari tf yg besar kepada tf yg kecil.untuk long term prediction daily > h4 > h1 > m30 > m15 -----utk short term prediction h1>m30 > m15 > m5 > >m1 ----utk scalping. klik terus guna ) ( PENTING ) bagaimana membaca awesome oscillator. weekly > daily > h4 > h1 ---. baca dari tf. ( AO ) dengan membaca AO kita dapat meramalkan trend dgn betul. .

.

semasa uptrend. menandakan trending candles. itu menunjukkan UPTREND. kawasan bar hijau menunjukkan trending candles. bermulanya downtrend. . kawasan bar merah di bawah sifar.contoh tf h1.d1 pada amnya bila AO bar berada di atas sifar.h4. seterusnya bila bar hijau naik semula melepasi paras sifar. manakala kawasan bar hijau di bawah sifar menandakan retracement candle. kawasan bar merah menandakan retracement candles apabila bar merah turun melepasi paras sifar. dan bila AO bar berada di bawah sifar. itu menandakan DOWNTREND.

============================================== ======== macamana nak masuk post ( PENTING ) mula-mula tengok AO pada tf D1. . CARI PELUANG UTK SELL. peroses begini akan terus berulang.bermulalah uptrend.H4 KALAU MERAH .

.KALAU HIJAU . tengok tf h1. CARI PELUANG UTK BUY.H4 untuk open buy atau sell.tunggu warna AO sama dengan warna pada tf D1 .

.trendline dan channel ( PENTING ) top trendline dilukis untuk menghubungkan resistant terdahulu dgn resistant terkini bottom trendline dilukis untuk menghubungkan support terdahulu dgn support terkini top trendline dan botttom trendline biasanya dilukis selari dan membentuk channel.

( sambungkan puncak sebelumnya dgn puncak terkini) ( L sambung ke HL. berdasarkan puncak puncak yg telah lengkap. line yg ada 1 dot utk ejas lebar. ============================================== ======== . yang ada logo E. utk UPTREND. sebaliknya dari atas ke bawah utk DOWNTREND. channel di lukis menggunakan Equidistant channel. utk downtrend ) kemudian ejas lebar berdasarkan trend yg baru lepas. cari kedudukan angle yg betul dahulu. utk uptrend ) ( H sambung ke LH.price akan bergerak di dalam channel ini sehinggalah berlaku perubahan trend perubahan trend terjadi bila price bergerak keluar dari channel ini. line yg ada 3 dot utk ejas angle. tarik channel dari bawah ke atas.

takrifan TF channel. atau terendah bulanan. channel H1: dilukis pada tf H1. atau terendah harian. channel D1 : dilukis pada tf D1. menghubungkan point point tertinggi mingguan. menghubungkan point point tertinggi harian. atau terendah mingguan. menghubungkan point point tertinggi bulanan. ============================================== ======== step by step chart analisis . bagi nampak period separator biar senang nak nampak point point yang sesuai. channel H4: dilukis pada tf H4.

masuk post ikut trend semasa. saya lebih suka trade single pair.multiple post. 7. multiple post. single post. kerana kita hanya fokas satu pair sahaja. candle bearish=merah 2.1. masukkan indi fractals. buka chart dan ubah warna. bagi nampak period separator 3. . ============================================== ==== single pair.awesome oscillator 4. ini sangat memeningkan kepala. kita terpaksa buat analisis utk semua pair itu. lukis channel D1. candle bullish=hijau. pastikan trend semasa dgn melihat tf H1. moving average. D1 6.H4.H1 5. pastikan major trend dgn melihat tf H4. sekiranya kita trade banyak pair.multiple pair.

pakai tf m1. ========================================= contoh single pair multiple post sell gu.tp @ 16000 juga. dan biarkan floating sehingga h1 trend berakhir.pastikan tf d1 dan h1 AO bar warna merah. bila harga naik ke 16015 tambah sell. .m15 utk nampak lebih jelas pergerakan harga contoh 1 sell gu @ 16010 tp @ 16000. di samping itu sekiranya ada mini retracement atau pull back.dan lebih mudah utk membuat analisis. kita buat satu post utama.m5. kita enter post yang baru dengan tp yang kecil sahaja.

contoh 2 sell gu @ 16010 tp @ 16000. bila harga naik lagi ke 16025 tambah sell lagi. bila harga naik ke 16015 tambah sell. bila post yg atas dah closed boleh buka post baru dgn tp 10pip je.bila harga naik lagi ke 16020 tambah sell lagi. bila mini retracement / pulback. . tp @ 16005 pulak. tp @ 16010 pulak. dah habis.begitulah seterusnya. bila harga naik lagi ke 16020 tambah sell lagi.tp @ 16000 juga.tp @ 16000 juga. contoh kedua lebih kepada scalping. bila harga naik lagi ke 16025 tambah sell lagi. harga akan kembali gerak ikut trend / turun dan akan kena tp kat 16000.boh tp @ 16015 pulak.

support & resistant support ialah harga pada bahagian bawah candles. resistant ialah harga pada bahagian atas candles. di mana market mengambil masa yang lama utk melepasinya. . di mana market mengambil masa yang lama utk melepasinya. atau gagal utk melepasinya. atau gagal utk melepasinya.

bermakna kita melihat support-support yang terdahulu utk dijadikan resistant yang terkini. bermakna sekiranya kita trade semasa uptrend kita perlu mencari support-support yang terdahulu utk dijadikan sebagai tp kita. kita hendaklah mecari resistant-resistant yang terdahulu utk dijadikan tp kita. sebalikya sekiranya kita trade semasa downtrend. ============================================== ======== price action .============================================== ======== SBR. perhatikan juga market akan selalu mencari support atau resistant yang terdalulu utk berehat. RBS SBR atau support become rasistant.

kita perhatikan pergerakan harga. lepastu turun semula utk retest level tersebut. market akan terus naik ke atas. market akan test suatu support level. biasanya setelah kali kedua juga gagal. perkara yang sama juga terjadi utk resistant level. sepadan dgn support / resistant yg terdahulu. retest biasanya bila nak jadi reversal. biasanya ia akan berehat di aras-aras yg tertentu. market akan sentiasa bergerak menuju level-level tertentu. kemudian naik sedikit. ============================================== ======== bulltrap/beartrap . test.walaupun tidak ada news.

sebentar kemudian naik tinggi. terjadinya gap ni kerana harga harga tutup pada pagi sabtu tidak sama dengan harga buka pada pagi isnin. beartrap adalah price action. ============================================== ======== Gap gap biasanya terjadi bila market baru buka pada pagi isnin. ini menyebabkan siapa yang buat sellstop menanggung rugi. di mana harga tiba-tiba jatuh. di mana harga tiba-tiba naik.bulltrap adalah price action. sebentar kemudian turun banyak. . bulltrap dan beartrap biasanya terjadi di hujung trend. ini menyebabkan siapa yang buat buystop menanggung rugi.

untuk membayar barang yang baru sampai dari USA. contohnya. urus niaga ekonomi yang lain masih berjalan seperti biasa. market akan bergerak untuk menutup gap tersebut sebelum memulakan hala tuju yang baru. aktiviti ini akan mengubah nilai sebenar matawang yang mereka gunakan.selepas market forex ditutup pada pagi sabtu. biasanya. bila terjadi gap. ============================================== ======== pending order pending order maknanya kita nak supaya post kita tu aktivate pada harga yang tertentu. . wang masih mengalir dalam pasaran untuk membayar barang-barang yang dijual/beli. masih ada orang membeli US dollar.

============================================== ======== kenapa nak buat pending order ( PO ) .ada 4 jenis pending order buy limit = kita nak buy post kita aktivate apabila harga dah turun sikit dari harga semasa buy stop = kita nak buy post kita aktivate apabila harga dah naik sikit dari harga semasa sell limit = kita nak sell post kita aktivate apabila harga dah naik sikit dari harga semasa sell stop = kita nak sell post kita aktivate apabila harga dah turun sikit dari harga semasa perbezaan harga semasa dengan harga yang kita pendingkan itu sekurang-kurangnya 10pips.

trader membuat PO 5 minit sebelum high impak news.61. trader membuat PO apabila menjangkakan retracement akan sampai level fibo tertentu ( 50. kerana apabila news sudah release market menjadi sangat aktive. ============================================== ======== hedging ( PENTING KALAU TAK BUBUH STOPLOSS ) .0 . bila nak open post masa ni akan selalu keluar requote error.8 ) dan kembali ke trend asal.trader yang tidak berkesempatan utk menghadap pc biasanya membuat PO pada support atau resistant tertentu dgn jangkaan harga akan naik atau turun.

sell post ini akan menghasilkan pip +ve untuk menampung kerugian yang dihasilkan oleh buy post. tiba-tiba price turun. pastikan trend dah habis dan sudah confirm reversal. untuk mengatasi kerugian ini kita membuat satu sell post yang sama saiznya dengan buy post tadi. sekiranya price terus turun kita semakin rugi. ( sebaik sahaja anda sedar yg anda tersalah arah. ataupun kerana news. tutup post yang profit dulu. .apabila kita membuat buy post kita jangkakan price akan naik. buy post kita akan jadi floating -ve. terus buat hedging kalau tunggu akaun dah nazak baru nak hedging. post yang rugi akan berkurang -ve pipnya. untuk nak tutup hedging. keadaan seperti ini dinamakan hedging. sekiranya price terus turun. sekiranya jangkaan kita meleset.

4 atau 5pip terus closed manually. awas! Ada broker yang menghadkan masa sekurangnya 2 minit sebelum closed post.memang susah nak selamat ) ============================================== ======== scalping scalping ialah open post utk masa yang singkat sahaja. bila dah profit. ============================================== ======= short trading short trading ialah open post utk jangka masa sederhana.20. boleh juga setkan tp 5pip sahaja.40 dan 50 pip sahaja . ambil untuk setakat 10.30.

.============================================== ====== swing trading swing trading ialah open post utk jangka masa yang lama. untuk mengelakkan daripada margin call ( MC ) senang cerita. biasanya berjam-jam. berdasarkan 1pip=1usd atau 1pip=1uscent.kita perlu ada margin sekurang-kurangnya 1000pips. berhari-hari atau sehingga seminggu atau lebih. set tp dari 100 hingga 500 pip. kita perlukan free margin yang banyak untuk menampung kerugian sebelum mendapat keuntungan. ============================================== ====== money management ( mm ) maknanya kita hanya gunakan kurang dari 1% sahaja dari jumlah margin kita untuk open post.

000 dengan leverage 1:500 kita hanya gunakan usd200 sahaja untuk buy/sell 1lot eurusd yang berharga usd100.000unit. leverage 1:100 bermakna kita menggunakan hanya 1usd untuk open buy/sell satu lot yang berharga usd100. harganya usd100.000. contoh. contoh pair eurusd. leverage 1:500 bermakna kita menggunakan hanya 1usd untuk open buy/sell satu lot yang berharga usd500.utk nak bertahan lama sikit ============================================== ======== leverage leverage bermakna kita gunakan jumlah wang yg sedikit untuk melakukan urusniaga yang bernilai besar. . 1lot=100.

1lot=10. 2) akaun mini. 1lot=100. nilai 1pip=10cents. 1lot=100.000unit. trailing stop akan mengubah stoploss kita mengikut arah market sekiranya +pip kita bertambah. trailing stop stoploss diguna utk menghadkan kerugian kita sekiranya market bergerak berlawanan dengan apa yang kita harapkan.000unit.000unit.============================================== ======= jenis jenis akaun forex. 3) akaun cent. 1) akaun standard. nilai 1pip=1usd. ( lot size=volume pada mt4 ) ============================================== ======= stoploss.nilai 1pip=10usd.ini mengekalkan jarak antara stoploss dgn harga tekini .

sekiranya segitiga terbentuk. di bahagian bawah. bubuh saja 50pip. yg juga merupakan tandatanda reversal shooting star dan hanging man. akan berlaku breakout ke atas atau ke bawah . biasanya market akan bergerak dan membentuk segitiga. ambik high atau low candle sebelumnya sebagai SL. ============================================== ====== candlesticks ( cs ) pattern ada 4 cs pattern yang penting. menandakan market akan turun hammer dan inverted hammer. kalau nilainya banyak sangat. menandakan market akan naik ============================================== ====== segitiga segitiga adalah chart pattern. di bahagian atas.untuk set SL. tengok tf h4.

di hujung segitiga tersebut. market akan turun sekiranya terjadi double bottom. ============================================== ===== head n shoulder hns adalah chart pattern. ============================================== ===== double top. double bottom double top dan double bottom juga chart pattern sekiranya terjadi double top. market akan naik ============================================== ====== . sekiranya terbentuk hns biasanya akan berlaku breakout ke bawah.

higher low (HL). retracement wave pula akan membentuk LH ============================================== ==== . ada puncak dan lurah semasa uptrend. lower high (LH). lower low (LL) market akan bergerak seperti ombak.higher high (HH). retracement wave pula akan membentuk HL semasa downtrend. trending wave akan membentuk HH. trending wave akan membentuk LL.

retracement biasa berlaku sehingga level 50 atau 61. fibo dilukis dari swing high ke swing low semasa downtrend utk mengukur retracement menghala ke atas. sekiranya retracement melebihi level 100. ============================================== == .8 kemudian market akan bergerak kembali ke trend asal. bermakna terjadi trend reversal.fibo retracement ( FR ) fibo retracement diguna utk mengukur retracement fibo dilukis dari swing low ke swing high semasa uptrend utk mengukur retracement menghala ke bawah.

dot tengah pada swing low. dot ketiga pada retracement wave ( LH ) jadikan level 100 dan 161.fibo expension ( FE ) fibo expension diguna untuk membuat projection bagi trending wave. semasa DOWN TREND.8 sebagai TP.FE di tarik dari atas ke bawah. . dot pertama pada swing high.

sekiranya cerun pada chart mendongak ( H ke HH ) cerun pada indi pula menurun ( H ke LH ) boleh juga terjadi sebaliknya .============================================== ======== divergence ( tf H4 ) divergence merujuk kepada cerun yang berbeza.

. cerun pada chart menurun ( L ke LL ) cerun pada indi pula mendongak ( L ke HL ) ujudnya divergence menandakan trend akan berakhir dan berlaku revesal. ============================================== ======== elliot wave theory elliot wave teori menyatakan harga akan bergerak ke atas dengan 5wave.iaitu.

abc abc. ABC ABCDE.9wave.abc 12345.abc. sesuai utk UT atau DT 12345. tu yg jadi pening nak buat kiraan. kena skip wave wave tertentu pulak.ABC sesuai utk sideway.) elliot wave teori sangat rumit dan perlukan penelitian yang tajam untuk membuat kiraan. contohnya. ada beberapa set kiraan ew.abc .( semasa UT ) ataupun harga akan bergerak ke bawah dengan 5 wave. abcde. kadang sampai 7wave. ( semasa DT ) ( praktikalnya tidak terhad kepada 5wave.kemudian turun pula dengan 3 wave. kemudian naik pula dengan 3 wave.

.. Secara asasnya ada 3 rules yang penting untuk count Elliot Wave. 2. but can be the longest among the wave 1.3 or 5.. 1.ABC. so i don't like to see wave 4 kiss wave 1 territory. ============================================== ======== .. Wave 2 cannot go beyond the beginning of wave 1 (so wave 2 never retraces more than 100% of wave 1).ABC.. Wave 4 never enters the price territory of wave 1.ABC utk UT atau DT ada ew rules yang wajib dipatuhi. Wave 3 never the shortest wave.. 3.. EW must follow rules........

scalping turbo scalping turbo sesuai diamalkan semasa market aktif iaitu semasa petang atau malam pastikan trend pada tf m15 jika down trend buat operasi sell sahaja lihat tf m1 utk enter contoh: .

Sebarang salinan dan pengedaran semula TIDAK DIBENARKAN. selamat belajar. nota ini untuk kegunaan diri anda sendiri sahaja.sell ej @ 141. ============================== HAKCIPTA dimiliki oleh JORRO FX. trima kasih.61 cukuplah untuk 5 post itu tunggu sampai hit tp nanti baru buat setup lain.64 sell ej lagi tp @ 141.62 sell ej lagi tp @ 141.63 sell ej lagi tp @ 141. .65 sell ej lagi tp @ 141. sekian.70 tp @ 141.