You are on page 1of 3

API 510- Exam 9-Extra

Closed Book (API RP-577)

Q.1 Recording on a data sheet of an indication that exceeds the reject
flaw size criteria and needs to be corrected isA] Recordable indication
B] Reportable indication
C] Notable indication
D] None of above

Q.2 A sub –surface terrace and step-like crack with basic orientation
parallel to the base metal surface caused by tensile stresses in
thickness direction is called
A] Lamination
B] Plane-breaking crack
C] Lamellar tearing
D] Stress corrosion crack

Q.3 Slag inclusion” is not found in welding performed by

A] SMAW
B] SAW
C] FCAW
D] GMAW

Q.4 Most applicable method for sub-surface porosity is

A] UT

B] PT

C] ET

D] RT

Q.5 VT is most conveniently performed placing an eye

A] Within 6” – 24” with angle less than 30° with the surface
B] Within 6’’-24’’ with angle not less than 30° with surface
C] Beyond 24’’ with angle less than 30°
D] Beyond 24’’with angle not less than 30°

9 A method to assure that PWHT was performed satisfactorily is A] Hardness testing of weld & HAZ B] Radiography of weld &HAZ C] PT or MT of weld &HAZ D] UT of weld & haz Q.10 Welding process that has very high metal deposition rate is A] SMAW B] GTAW C] GMAW D] SAW ------------------------- End ------------------------------- .Q.8 Steels with CE greater than 0.6 A clear radiography film has density of A] 4 b] 0 c] 2 d] infinity Q.heating or PWHT D] PWHT only Q.7 In UT examination.55% typically require: A] Preheating only B] Pre-heating & PWHT C] No pre. A] A.scan shows cross-sectional elevation view B] B.scan shows cross-sectional elevation view C] C-scan shows cross-sectional elevation view D] None of above Q.

Answer key EXAM 9 EXTRA Q. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ANSWER B C D D B B B B A D . NO.