You are on page 1of 13

Aptitude

1. Select the odd one


(a) January (b) February (c) Wednesday (d) November

2. Select the antonym of capture from the following


(a) attack (b) Release (c) condemn (d) None of the above

3. Find the antonym of autumn


(a) Spring (b) Winter (c) Summer (d) None of the above

4. One skirt requires 3.75 yards of cloth. How many skirts you can make from 45 yards?
Ans: 12 skirts

5. Last month of an year


(a) January (b) February (c) December (d) November

6. Is the meaning of Client and Customer,


(a) same (b) contradictory (c) no relation

7. Is the meaning of Canvas and Canvass,


(a) same (b) contradictory (c) no relation

8. Is the meaning of Ingenious and Ingenuous,


(a) same (b) contradictory (c) no relation

9. Is the meaning of Credible and Credulous,


(a) same (b) contradictory (c) no relation

10. Select the odd one out.


(a) 1/4 (b) 1/3 (c) 1/6 (d) 1/18

11. Select the least from the following.


(a) 0.99 (b) 1 (c) 81 (d) 0.333

12. Find the next number in the series. 1, 0.5, 0.25, 0.125
Ans: 0.0625

13. One do llar is saved in one month. Then how much dollar is saved in one day?
Ans: 1/30 =0.0333$

14. Y catches 5 times more fishes than X. If total number of fishes caught by X and Y is
48, then number of fishes caught by X?
Ans: 8

15. If a train covers 600m in 0.5 seconds, how long it will cover in 10 seconds?
Ans: 3000m = 3km

16. The girl's age is twice that of boy, if the boy is four years old. After four years the age
of the girl is
Ans: 12 years

17. Sister's age is twice than that of the brother. If the brother's age is six, what is the
sister's age after two years?
Ans: 14 Yrs.
18. Two lemons cost 10 cents. Then one and a half dozen cost
Ans: 90 cents

19. A clock is late by 1 minute 27 seconds in a month. Then how much will it be late in 1
day?
Ans: 2.9 seconds

20. Opposite of Remote?


(a) Far (b) Near (c) Huge (d) Village

21. Statement A: All great men are ridiculous; Statement B: I am ridiculous ; Inference :
I am a great man;
(a) True (b) False (c) Not clear

22. Statement: Normal children are active; Inference: All children are active;
(a) True (b) False (c) Uncertain

23. Next number in the series 1, 1/2, 1/4, 1/8 ?


Ans: 1/16

24. In 6 seconds a light flashes once. In one hour how many times it will flash?
Ans: 601 times

25. At 20% discount, a cycle is sold at a selling price of 2500 Rs. What is the actual price?
Ans: Rs. 3125

26. Statement A: A & B have same age; Statement B: B is younger than C; Inference : A
is younger than C;
(a) True (b) False (c) Uncertain

27. A invests $12000, B invests $8000, C invests $6000 and they got a profit of $1200.
How much share A got more than B and C?
Ans: 2/13 and 3/13

Technical Questions contain Electronics and Computer Science

1. Full form of TTL and CMOS

2. Which is a good conductor (Extrinsic or Intrinsic)

3. What are the different types of capacitors (Electrolytic, dielectric...etc)

4. Select a passive component from the following (four choices were there)

5. Minimum no. of lines required for communication using RS232

6. To convert 1's complement to 2's complement and vice versa

7. During which time we use 'size of' command.

8. Out of four choice we have to identify which is a macro.

9. There was one pointer _expression related question.

10. To find post fix _expression.

11. What type of operating system is unix


a)pre-emptive b)non-preemptive c)batch
12. Where we use DFD(Data flow design)
a)structural languages b)object oriented languages c)UML d)none of these

13. Name the error which occurs when we write on a page


a) segment fault b)permission fault c) page fault

14. A question based on the representation of an array in C An array whose elements are
fn pointers which inturn returns a character

View Comments
Comments / Solutions
d) November
c) condemn
a) Spring
Ans: 12 skirts
(c) December
(a) same
(b) contradictory
(c) no relation
(b) 1/3
(b) 1
(d) Village

Posted by:harish
Comments / Solutions
1. Select the odd one
(a) January (b) February (c) Wednesday (d) November

2. Select the antonym of capture from the following


(a) attack (b) Release (c) condemn (d) None of the above

3. Find the antonym of autumn


(a) Spring (b) Winter (c) Summer (d) None of the above

4. One skirt requires 3.75 yards of cloth. How many skirts you can make from 45 yards?
Ans: 12 skirts

5. Last month of an year


(a) January (b) February (c) December (d) November

6. Is the meaning of Client and Customer,


(a) same (b) contradictory (c) no relation

7. Is the meaning of Canvas and Canvass,


(a) same (b) contradictory (c) no relation

8. Is the meaning of Ingenious and Ingenuous,


(a) same (b) contradictory (c) no relation

9. Is the meaning of Credible and Credulous,


(a) same (b) contradictory (c) no relation

10. Select the odd one out.


(a) 1/4 (b) 1/3 (c) 1/6 (d) 1/18
11. Select the least from the following.
(a) 0.99 (b) 1 (c) 81 (d) 0.333

12. Find the next number in the series. 1, 0.5, 0.25, 0.125
Ans: 0.0625

13. One do llar is saved in one month. Then how much dollar is saved in one day?
Ans: 1/30 =0.0333$

14. Y catches 5 times more fishes than X. If total number of fishes caught by X and Y is 48,
then number of fishes caught by X?
Ans: 8

15. If a train covers 600m in 0.5 seconds, how long it will cover in 10 seconds?
Ans: 3000m = 3km

16. The girl's age is twice that of boy, if the boy is four years old. After four years the age of
the girl is
Ans: 12 years

17. Sister's age is twice than that of the brother. If the brother's age is six, what is the sister's
age after two years?
Ans: 14 Yrs.

18. Two lemons cost 10 cents. Then one and a half dozen cost
Ans: 90 cents

19. A clock is late by 1 minute 27 seconds in a month. Then how much will it be late in 1 day?
Ans: 2.9 seconds

20. Opposite of Remote?


(a) Far (b) Near (c) Huge (d) Village

21. Statement A: All great men are ridiculous; Statement B: I am ridiculous ; Inference : I am
a great man;
(a) True (b) False (c) Not clear

22. Statement: Normal children are active; Inference: All children are active;
(a) True (b) False (c) Uncertain

23. Next number in the series 1, 1/2, 1/4, 1/8 ?


Ans: 1/16

24. In 6 seconds a light flashes once. In one hour how many times it will flash?
Ans: 601 times

25. At 20% discount, a cycle is sold at a selling price of 2500 Rs. What is the actual price?
Ans: Rs. 3125

26. Statement A: A & B have same age; Statement B: B is younger than C; Inference : A is
younger than C;
(a) True (b) False (c) Uncertain

27. A invests $12000, B invests $8000, C invests $6000 and they got a profit of $1200. How
much share A got more than B and C?
Ans: 2/13 and 3/13
Technical Questions contain Electronics and Computer Science

1. Full form of TTL and CMOS

2. Which is a good conductor (Extrinsic or Intrinsic)

3. What are the different types of capacitors (Electrolytic, dielectric...etc)

4. Select a passive component from the following (four choices were there)

5. Minimum no. of lines required for communication using RS232

6. To convert 1's complement to 2's complement and vice versa

7. During which time we use 'size of' command.

8. Out of four choice we have to identify which is a macro.

9. There was one pointer _expression related question.

10. To find post fix _expression.

11. What type of operating system is unix


a)pre-emptive b)non-preemptive c)batch

12. Where we use DFD(Data flow design)


a)structural languages b)object oriented languages c)UML d)none of these

13. Name the error which occurs when we write on a page


a) segment fault b)permission fault c) page fault

14. A question based on the representation of an array in C An array whose elements are fn
pointers which inturn returns a character

Posted by:sathiyabama
Comments / Solutions
iGate test conducted on 16.10.2004. at Crescent engineering college

Aptitude

1. Select the odd one


(a) January (b) February (c) Wednesday (d) November

2. Select the antonym of capture from the following


(a) attack (b) Release (c) condemn (d) None of the above

3. Find the antonym of autumn


(a) Spring (b) Winter (c) Summer (d) None of the above

4. One skirt requires 3.75 yards of cloth. How many skirts you can make from 45 yards?
Ans: 12 skirts

5. Last month of an year


(a) January (b) February (c) December (d) November

6. Is the meaning of Client and Customer,


(a) same (b) contradictory (c) no relation
7. Is the meaning of Canvas and Canvass,
(a) same (b) contradictory (c) no relation

8. Is the meaning of Ingenious and Ingenuous,


(a) same (b) contradictory (c) no relation

9. Is the meaning of Credible and Credulous,


(a) same (b) contradictory (c) no relation

10. Select the odd one out.


(a) 1/4 (b) 1/3 (c) 1/6 (d) 1/18

11. Select the least from the following.


(a) 0.99 (b) 1 (c) 81 (d) 0.333

12. Find the next number in the series. 1, 0.5, 0.25, 0.125
Ans: 0.0625

13. One do llar is saved in one month. Then how much dollar is saved in one day?
Ans: 1/30 =0.0333$

14. Y catches 5 times more fishes than X. If total number of fishes caught by X and Y is 48,
then number of fishes caught by X?
Ans: 8

15. If a train covers 600m in 0.5 seconds, how long it will cover in 10 seconds?
Ans: 3000m = 3km

16. The girl's age is twice that of boy, if the boy is four years old. After four years the age of
the girl is
Ans: 12 years

17. Sister's age is twice than that of the brother. If the brother's age is six, what is the sister's
age after two years?
Ans: 14 Yrs.

18. Two lemons cost 10 cents. Then one and a half dozen cost
Ans: 90 cents

19. A clock is late by 1 minute 27 seconds in a month. Then how much will it be late in 1 day?
Ans: 2.9 seconds

TCS PAPER ON 1st APRIL


admonish = usurp (reprove) discretion = prudence
merry = gay compunction = remorse (regret)
alienate = estrange (isolate) amiable = friendly
instigate = incite cajole = coax (wheedle – sweet talk)
dispel = dissipate (dismiss) incentive = provocation
belief = conviction embrace = hug (hold-cuddle)
covet = crave (desire)
1. Furtive - stealthy (secret) latent
1. = potential -
Momentary transient
belated = too
2. Pretentious late - ostentatious (affected) confiscate
2. Latitude = appropriate
- (to take charge)
scope
solicit = beseech (seek)
3. Incentive - provocation emancipate
3. Heap = liberate - to pile (collect)
brim = border
4. Discretion - prudence lament =
4. Adhesivemourn - tenacious
subside = wane (drop)
5. Meager - scanty confiscate
5. Veer = appropriate - diverge (turn)
renounce
6. Cargo= reject - freight (load) obstinate
6. Concur= stubborn - agree (accept)
hover = linger (stay close)
7. Baffle - frustrate acumen
7. Subside= exactness - wane (drop)
divulge = reveal
8. Efface - obliterate (wipe out) metamorphosis
8. Enounce = transform
- reject
heap = to
9. Lament pile (collect)
- mourn scrutiny
9. Hover = close examination
- linger (stay close)
adhesive = tenacious- remorse (regret)
10. Compunction annihilate
10. Tranquil= to destroy - serene (calm)
veer
11. =Amiable
diverge (turn)- friendly whet = sharpen
11. Admonish - usurp (reprove)
hamper = obstruct - coax, flatter
12. Cajole behest
12. = request
Alienate - estrange (isolate)
caprice = whim (impulse)
13. Embrace - hug (hold-cuddle) adage
13. = proverb
Instigate - dissipate (dismiss)
to14.
merit = to deserve- potential
Latent 14. Belief = to repeat-
penitence conviction
stifle = suffocate (smother)
15. Confiscate - appropriate (to take lethargy
15. Covet = stupor (lazy)
- crave (desire)
inert = passive
charge) volume
16. = quantity -
Belated too late
latitude = scope
16. Emancipate - liberate furtive
17. = stealthy (secret)
Solicit - beseech (seek)
momentary
17. Misery = transient
- distress meager
18. Brim = scanty - border
tranquil = serene (calm)
18. Annihilate - to destroy cargo
19. = freight(load)-
Divulge reveal
admonish
20. Acumen = cautious- exactness baffle
20. = frustrate
Tamper - obstruct
efface = obliterate(wipe
21. Metamorphosis - transformout) 21. Caprice = ostentatious(affected)
pretentious - whim (impulse)
conciliation=
22. Scrutiny make less angryexamination
- close or more friendly volatile =
22. To meritever changing - to deserve
intermittent
23. Obstinate= stopping- stubbornstarting
and then expedite
23. Stifle = hasten - suffocate
preponderant=
24. Fuse superiority of power or quality
- combine surplus = excessive
(smother)
vacillate
25. Whet = undecided or dilemma
- sharpen affinity
24. = strong liking-
Lethargy stupor (lazy)
deprecate = feel and express disapproval fluctuation = wavering
assess = determine the amount or value empirical = experimental
litigation = engaging in a law suit retrospective = review
negotiate = discuss or bargain fallible = liable to error
expedient = fitting proper, desirable egregious = bad
conglomeration = group, collection truncate = shorten by cutting
connotation = suggest or implied meaning of decomposition = rotten
expression equivocate = lie, mislead
1] Depreciation = deflation, depression, 26] Assess = determine the amount or
devaluation value
2] Deprecate = feel and express disapproval 27] Cognizance = knowledge
3] Incentive = thing one encourages one to do 28] Retrospective = review
4] Echelon = level of authority or 29] Naive = innocent , rustic
responsibility 30] Equivocate = tallying on both sides
5] Innovation = make changes or introduce 31] Postulate = frame a theory
new things 32] Latent = potential
6] Intermittent = externally stopping and 33] Fluctuate = wavering
then starting 34] Eliminate = to reduce
7] Detrimental = harmful 35] Affinity = strong liking
8] Conciliation = make less angry or more 36] Expedite = hasten
friendly 37] Console = to show sympathy
9] Orthodox = conventional or superstitious 38] Adversary = opposition
10] Fallible = liable to errors 39] Affable = lovable, approachable
12] Volatile = ever changing 40] Decomposable = rotten
13] Manifestation = clear or obvious 41] Egregious = especially bad
14] Connotation = idea 42] Conglomeration = group
15] Reciprocal = reverse, opposite 43] Aberration = deviation
16] Agrarian = related to agriculture 44] Erudite = wise, profound
17] Vacillate = undecided or dilemma 45] Augury = prediction
18] Simulate = produce artificially resembling 46] Credibility = ability to common
an existing one belief, quality of being credible
20] Access = to approach
21] Compensation= salary
22] Truncate = shorten by cutting
23] Adherence = stick
24] Heterogeneous = non-similar things
25] Surplus = excessive

1. Admonish= usurp 21. Incentive = spur


2. Alienate = estrange 22. Instigate = incite
3. Belief = conviction 23. Inert = passive
4. Baffle = puzzle 24. Latitude = freedom from narrow
5. Brim = edge limitations
6. Covet = to desire 25. Lament = wail
7. Caprice = whim 26. Momentary = for small time
8. Concur = agree 27. Merit = to deserve
9. Confiscate = appropriate 28. Miserable = unhappy, sad
10. Cargo = load, luggage 29. Obstinate = stubborn
11. Dispel = scatter 30. Overt = obvious, clear, explicit, open
12. Divulge = reveal, make known, disclose 31. Pretentious = ostentatious
13. Discretion = prudence 32. Potential = latent
14. Emancipate = liberate 33. Renounce= give up, reject
15. Efface = obliterate 34. Solicit = Humble, urge
16. Embrace = hug, hold, cuddle 35. Subside = settle down, descend
17. Furtive = stealthy 36. Stifle = suppress, extinguish
18. Hamper = obstruct 37. Tranquil = calm, silent, serene
19. Heap = to pile 38. To merit = to deserve
20. Hover = linger 39. Volume = quantity
40. Veer = change in direction

Choose the word or phrase that is most nearly similar in meaning to the word in capital
letters.

11. RIFE
(1) direct (2) scant (3) peaceful (4) grim (5) mature

12. APOCALYPTIC
(1) insular (2) complaisant (3) crass (4) prophetic (5) false

13. CAVIL
(1) starry (2) criticize (3) cold (4) fundamental (5) porous

14. BLAND
(1) caustic (2) meager (3) soft (4) uncooked (5) helpless

15 CORROBORATE
(1) confirm (2) orate (3) disturb (4) apply (5) whisper

16. JAUNTY
(1) youthful (2) ruddy (3) strong (4) untravelled (5) sedate

17. BOISTEROUS
(1) successful (2) democratic (3) noisy (4) ambitious (5) lamentable

18.TENUOUS
(1) vital (2) thin (3) careful (4) dangerous (5) necessary

19. ALIMENTARY
(1) nourishing (2) prior (3) exterior (4) private (5) cautious

20.DELETERIOUS
(1) delaying (2) experimental (3) harmful (4) graduating (5) glorious
Answers

11.(2) 12.(4) 13.(2)


14.(4) 15.(1) 16.(5)
17.(3) 18.(2) 19.(1)
20.(3)

The exam had three sets-X,Y,Z i got Z which was the toughest

section A was english,

there was paragraph making which i cud not do it was very tough, so i guessed the
answers and hoped atleast few hits the target the RC had a passage from pg 99 of barons,i
had practiced all the barrons RC aand it helped .

i wud recommend the same for all as if u hv practiced the RC it saves a lot of time and
TCS keeps repeating the RC from Barrons.Infact instead of remembering all th ewords
from barrons its better to remember all the RCs as u will get 6 marks without wasting ne
time whereas others may hv to waste 15-20 mins on RC

aptitute was easy,just do ne previous yr question,they repeat the same questions again and
again,infact just remember all the answers as i had done,i helps..............

And yes there were few wrong questions and u need not waste time on them

Critical reasoning was from 12th edition Barrons model test papers.......
1>>toll brigde prob
2>>red and brown marriage
3>>>All A's is B's......

THE interview from a cool affair......


1>First was tell me something abt urself:
ans>blah blah

2> write the code for bubble sort


ans>wich i wrote

3>then he asked me wats function overloading,function overriding,function


signature,virtual function....

4>difference b/w public,protected and private

5>diff b/w yagi-uda and normal anteena

6>B.W. range of FM

7>wat r cipher and encryption(my project was on nt security)

8>wats a IC
9>truth table of XOR gate and its apllication(ADDER ckt)

10>wats i/p bias current

20. Opposite of Remote?


(a) Far (b) Near (c) Huge (d) Village

21. Statement A: All great men are ridiculous; Statement B: I am ridiculous ; Inference : I am
a great man;
(a) True (b) False (c) Not clear

22. Statement: Normal children are active; Inference: All children are active;
(a) True (b) False (c) Uncertain

23. Next number in the series 1, 1/2, 1/4, 1/8 ?


Ans: 1/16

24. In 6 seconds a light flashes once. In one hour how many times it will flash?
Ans: 601 times

25. At 20% discount, a cycle is sold at a selling price of 2500 Rs. What is the actual price?
Ans: Rs. 3125

26. Statement A: A & B have same age; Statement B: B is younger than C; Inference : A is
younger than C;
(a) True (b) False (c) Uncertain

27. A invests $12000, B invests $8000, C invests $6000 and they got a profit of $1200. How
much share A got more than B and C?
Ans: 2/13 and 3/13

Technical Questions contain Electronics and Computer Science

1. Full form of TTL and CMOS

2. Which is a good conductor (Extrinsic or Intrinsic)

3. What are the different types of capacitors (Electrolytic, dielectric...etc)

4. Select a passive component from the following (four choices were there)

5. Minimum no. of lines required for communication using RS232

6. To convert 1's complement to 2's complement and vice versa

7. During which time we use 'size of' command.

8. Out of four choice we have to identify which is a macro.

9. There was one pointer _expression related question.

10. To find post fix _expression.

11. What type of operating system is unix


a)pre-emptive b)non-preemptive c)batch
12. Where we use DFD(Data flow design)
a)structural languages b)object oriented languages c)UML d)none of these

13. Name the error which occurs when we write on a page


a) segment fault b)permission fault c) page fault

14. A question based on the representation of an array in C An array whose elements are fn
pointers which inturn returns a character

Posted by:mruthyunjaya.s
Comments / Solutions
1.c
2.b
3.c
4.a
5.b
6.c
7.d
8.a
9.b
10.c
11.d
12.a
13.b
14.c Posted by:teja
Comments / Solutions
Statement A: All great men are ridiculous; Statement B: I am ridiculous ; Inference : I am a great
man;
(a) True (b) False (c) Not clear
ans: False
Posted by:Aneesh v
Comments / Solutions
Thanks For such a wonderful Paper..
I would like to know answer of Following Ques:

1)In 6 seconds a light flashes once. In one hour how many times it will flash?
Here U have given t 601 .. how this came .. can u give me how this come?
As calculated tIt's seems to be 600 times

2)pls vrify my answer for the follwing Quetions


Where we use DFD(Data flow design)
Ans : It should be (a).. pls specify comment

Posted by:Pankesh Patel


Comments / Solutions

You are providing a wonderful gifts to the freshers regarding tips for interviews, group discussions,
etc.This is very useful to me.Thank you very much

Posted by:ramya
Comments / Solutions
1.d
2.b
3.a
4.12 skirts
5.c
6.a
7.b
8.c
9.c
10.b
11.d
12.0.0625
20.d
21.a
22.b
26.a