You are on page 1of 9

API 1104 Practice Examination (Nineteenth Edition

)
Read each question carefully, and select the one best answer. It is very helpful for you to write down the Section number (s) and page number(s) where you found the answer. 1. Automatic welding without filler metal additions shall be done using: a. GTAW b. OFW c. the flash butt welding process d. SMAW e. none of the above 2. Atmospheres for shielding an arc may consist of: a. inert gases, active gases, or mixtures of inert and active gases b. only inert gases are permitted c. only active gases are permitted d. no gases are permitted for welding e. none of the above 3. For welder qualification, the specimens shall be prepared for tensile-strength, nick-break, and bend tests. When tensile-strength tests are omitted: a. the welder is not qualified b. the weld must be redone c. this is not covered in API 1 104 d. tensile-strength specimens shall be subject to the nick-break test e. extra face bends must be tested 4. For pipe ends of the same nominal wall thickness, the alignment offset requirement is: a. not more than 1/4 inch b. not more than i/8 inch c. not more than 1/32 inch d. if misalignment is larger than 1/16 inch due to dimensional variations, it shall be equally distributed around the circumference of the pipe. e. none of the above 5. For procedure qualification, the exposed surfaces of each nick-break specimen shall show: a. no slag inclusions over Ii4 inch b. at least 3/4 inches of sound weld metal between inclusions c. complete penetration and fusion d. the tensile strength of the sample e. none of the above 6. Lineup clamps shall be used for butt welds in accordance with the procedure specification. When it is permissible to remove the lineup clamp before the root bead is completed,: a. the completed part of the bead shall be in approximately equal segments spaced approximately equally around the circumference of the joint. b. the completed part of the bead shall be removed and rewelded after removing the clamp. c. the completed part of the bead shall be peened before removing the clamp. d. the completed part of the bead shall be at least 4 inches long for all pipe sizes c. none of the above

7. During welder qualification, when destructively testing pipe with a diameter less than or equal to 33.4 mm: a. radiography must be used b. the entire pipe must be used for bend testing c. one full-section tensile specimen may be substituted for the root-bend and nick-break specimens d. pipe of this diameter may not be destructively tested e. none of the above 8. When pipe is welded above ground, the working clearance around the pipe at the weld should be at least: a. 12 inches b. 16 inches c. 20 inches d. 24 inches e. 30 inches 9. The exposed surfaces of each fillet-weld-break specimen shall show: a. no slag inclusions greater than 1/4 inch b. at least 3/4 inches sound metal between adjacent inclusions c. complete penetration and fusion d. the tensile strength of the specimen e. none of the above 10. When automatic or semiautomatic welding is used, which of the following shall be removed by grinding before welding over them? a. surface porosity clusters b. bead starts c. high points d. all of the above e. none of the above 11. Undercutting adjacent to the final bead on the outside of production pipe welds shall: a. not be permitted b. not be more than 1/32 inch or 12.5% of the pipe wall thickness, whichever is smaller c. not be more than li8 inch or 60lo of the pipe wall thickness, whichever is smaller d. always be acceptable if the inspector does not see it e. none of the above 12. Welding inspection personnel shall be qualified by: a. American Welding Society b. American Society for Nondestructive Testing c. American Petroleum Institute d. American Society of Mechanical Engineers e. experience and training for the specified inspection task they perform 13 Welding may be done by which of the following processes: a. SAW b. SMAW c. GTAW d. GMAW e. all of the above

14. Inadequate penetration without high-low (IP) found by NDT shall be unacceptable when: a. the aggregate length of IP indications exceeds 3 inches in any continuous 12 inch length of weld b. the aggregate length of IP indications exceeds 2 inches in any continuous 12 inch length of weld c. the aggregate length of' IP indications exceeds 1 inch in any continuous 12 inch length of weld d. the aggregate length of IP indications exceeds l/2 inch in any continuous 12 inch length of weld e. the aggregate length of IP indications exceeds 1/4 inch in any continuous 12 inch length of weld 15. Incomplete fusion due to cold lap (IFD) is defined as: a. weld metal not melted in the joint root b. weld metal not melted on the joint face c. a discontinuity between two adjacent weld beads or between the weld metal and base metal that is not open to the surface d. a discontinuity along the weld toe e. none of the above 16. Field beveling of pipe ends by manual oxygen cutting is acceptable if, authorized by the company. a. true b. false c. this statement is true only if the cutting operator is certified by API d. this statement is true only if the cutting operator is certified welder e. none of the above 17. Any length of internal concavity (IC) found by NDT is acceptable provided: a. the density of the radiographic image of the IC does not exceed that of the thinnest adjacent base metal b. the density of the radiographic image of the IC must exceed that of the thinnest adjacent base metal c. IC is never acceptable d. Ultrasonic inspection does not reveal the IC e. none of the above 18. Parallel elongated slag inclusion (ESI) indications separated by approximately the width of the root bead shall be considered a single indication unless the width of either of the indications exceeds 1/16 inch a. true b. false c. true if no other indications exist d. true if SMAW was used for the welding e. none of the above 19. A welding procedure test is being performed on 3 inch schedule 80 pipe (0.300” wall). What is the total number of specimens required for testing? a. 4 b. 6 c. 8 d. 12 e. 16 20. Hollow-bead porosity (HB) found by NDT shall be unacceptable when: a. the length of an individual indication of HB exceeds 1 inch b. the length of an individual indication of HB exceeds 7/8 inch c. the length of an individual indication of HB exceeds 3/4 inch d. the length of an individual indication of HB exceeds 1/2 inch e. the length of an individual indication of HB exceeds 1/4 inch

21. NDT operators may, by API 1104, be required to: a. Pass the AWS CWI exam b. only pass the ASNT Level I exam for all test method interpretations c. be recertified if any question arises about their ability d. demonstrate at least two different methods of NDT e. demonstrate at least three different methods of NDT 22. Which of the following types of defects other than cracks may be repaired with prior company authorization? a. cracks in the root b. cracks in the filler beads c. excessive undercut d. root bead porosity e. c & d 23. To test fillet-welded joints for qualification of a welding procedure,: a. at least 4 specimens shall be prepared' b. the specimens may be machine cut or oxygen cut c. the specimens shall be air cooled to ambient temperature before testing d. the specimens should he at least 1 inch wide e. all of the above 24. testing of weld repairs requires a. all repairs be re reradiographed b. all repairs be ultrasonically tested c. the repaired areas to be reradiographed or inspected by the same means previously used e. none of the above 25. When found by NDT, inadequate penetration due to high-low (IPD) shall be unacceptable when: a. the length of an individual IPD indication exceeds 1 inch b. the length of an individual IPD indication exceeds 2 inches c. the aggregate length of IPD indications exceeds 3 inches in any continuous 12 inch weld length d. a and c above e. b and c above 26. Cracks in welds may be repaired provided the following criteria are met: a. the length of the crack is less than 8% of the weld length b. the crater crack must be ground smooth c. a qualified welding procedure is used d. a & c e. b & c 27. For Pipe with an outside greater then or equal to 2 3/8 inches isolated slag inclusions (ISI) found by NDT shall unacceptable when: a. the aggregate length of ISI indications exceeds 4 inches in any continuous 12 inch weld length b. the aggregate length of ISI indications exceeds 3 inches in any continuous 12 inch weld length c. the aggregate length of ISI indications exceeds 2 inches in any continuous 12 inch weld length d. the aggregate length of ISI indications exceeds 1 inches in any continuous 12 inch weld length e. the aggregate length of ISI indications exceeds 1/2" inches in any continuous 12 inch weld length

28. SWE/SWV is the abbreviation for: a. swage welded and extruded/swage welded and visually inspected b. side wall examined/side wall visually inspected c. single wall extruded/single wall visually inspected l d-t single-wall exposure/single-wall viewing e. none af the above 29. The maximum thickness of the penetrameter to be used in radiographic inspection is based on: a. the thickness of the pipe wall or the weld b. the flange rating of the piping system c. the type of radiographic film used d. the curie strength of the radiographic source used e. none of the above 30. The essential hole for API 1104 Figure 21 standard penetrameters is: a. 1T b; 2T c. 3T d. 4T e. none of the above 31. When selecting butt-weld specimens for a welder qualification test, the specimen locations may be rotated, provided they are equally around the pipe; however, specimens shall not include the longitudinal weld. a. true b. false c. the welder may select any location for the samples d. the inspector may select any location for the samples e. none of the above: 32. API 1104 applies to the welding of pipe and fittings that conform to: a. API Specification 5L b. API Specification 620 c. AWS Specification 5.19 d. Applicable ASTM specifications e. a and d above 33. The 2T hole diameter in the API 1104 'Figure 21' penetrameter need not be less than: a. 1/32 inch b. 1/16 inch c. 3/32 inch b. 1/8 inch e. 5/32 inch 34. Pipe shall be welded by: a. qualified welders b. pipeline welders c. using qualified procedures d. a and c above e. none of the above

35. When a weld is radiographed using a DWE/DWV procedure and hole type penetramsters: a. one penetrameter is placed on the source side b. the penetrameter image must not be superimposed on the weld image c. hole type penetrameters cannot be used for DWE/DWV radiography d. two penetrameters must be used, one on the sourse side and one on the film side e. a and b above 6. The only API-approved method for testing a nick-break specimen is breaking it in a tensiie machine. a. true b. false c. true, but the exposed area of the fracture must be at least 3/4 inch d. true, but the exposed area of the fracture must be no more than 3/4 inch e. none of the above 37. If the pipe wall thickness range radiographed is greater than 3/8 inch though ½ inch, what is the maximum thickness in inches of the required API 'Figure 21' penetrameter? a. 0.005 b. 0.0075 c. 0.010 d. 0.0125 e. 0.0150 38. The bend test shall be considered acceptable if: a. there are no crack or other defects b. the bend sample does not break into several pieces c. the defects in the weld or fusion zone do not exceed 1/16 inch in any direction d. the defects in the weld or fusion zone do not exceed 3/32 inch in any direction e. the defects in the weld or fusion zone do not exceed l/8 inch or one-half the nominal wall thickness, whichever is smaller, in any direction 39. Film or other imaging media shall be processed, handled, and stored so that the images are interpretable for at least 3 years after they are produced: a. is required by API 1104 b. generally accepted as the best thing to do c. a very good thing to do d. only when requested by the company e. none of the above 40. A record of certified nondestructive testing personnel shall be kept by the company. Level I and Level II a. year b. 2 years c. 3 years d. 4 years e. 5 years 41. Automatic welding shall be done using which of the following processes a. SAW b. GMAW c. GTAW d. FCAW with or without external shielding' e. all of the above

42. When a radiographic source is centered inside the pipe for exposing a butt weld: a. three exposures are adequate for the radiographic inspection of the completed weld. b. two exposures are adequate for the radiographic inspection of the completed weld. c. one exposures is adequate for the radiographic inspection of the completed weld (SWE/SWV ) d. double film must be loaded in the film cassette e. none of the above 43. Each automatic welding unit and each operator shall be qualified by producing an acceptableweld using the qualified welding Procedure. a. true b. false c. automatic welding is not permitted in API 1104 d. b and c above e. none of the above 44. A welder who successfully completes the qualification in Section 6.2-l on 8 inch, schedule 40 pipe (0.322" wall) shall be requalified? a. the welding process is changed from SMAW to GMAW b. the welder changes the welding direction from horizontal left to horizontal right c. there is a change in filler metal classification from Group 1 or 2 to Group 3 d. the welder welds on 6 inch, schedule 40(0.280” wall) pipe e. a and c above 45. For automatic welding winch of the following statements are true? a. flux cored arc welding without shielding may not be used in automatic welding b. qualified procedures for automatic welding need not be recorded c. the welding position need not be specified as to roll or position welding for automatic welding d. all of the above are false e. none of the above 46. When of the following represent changes in essential for a manual welding procedure? a. a change in the pipe material group b. a change of welding position c. a change in the vertical direction of welding d. a change in the shielding gas or a major change in shielding gas flow rate e. all of the above

API 1104 Practice Exam - Nineteenth Edition Page Number 19th Edition 40 3 18 19 11l 19 18 19 l5&19 20 28 20 I 21 22 19 22 22 8 24 21 29 15 29 21 29 22 30 3l 31 16 &.17 2 31 19 33 11 32 11 34 21 37 30 40 15 38 6

l. c 2. a 3. d 4. b 5. c 6. a 7. c 8. b 9. c 10. d 11. b 12. e 13. e 14. c 15. c 16. a 17. a 18, b 19. a 20. d 21. c 22. e 23. e 24. d 25. e 26. d 27. e 28. d 29. a 30. b 31. a 32. e 33. b 34. d 35. e 36. b 37. c 38. e 39. d 40. c 41. e 42. c 43. a 44. e 45. d 46. e

Section 13.1 4.2.3.1 6.5.2 7.2 5.6.3.3 7.3 6.5.1 7.6 5.8.3 & 5.5.7 7.7 9.7.2 & Table 4 8.3 1.1 9.3.1- b 9.3.6 7.4.2 9.3.6 9.3.8.2 Table 2 9.3.8.4 8.4.2 10.1.2 5.8. 1 10.3.1 9.3.2-a, b 10.1.1 9.3.8.2d 11.1.2.2d 11.1.5.1, Table 5 11.1.5.1 (6.3.1) Figure 12, Note 1 4.2.1 - a, b 11.1.5.1 7.1 11.1.6.1 5.6.3.2 Table 6 5.6.4.3 11.1.11 8.4.2 12.1 11.1.3.1 12.6 6.2.2 - a, c 12.1-12.4 5.4.2.4